مطالعات اقلیمی و آب و هوایی و طرح تفضیلی شهر تهران (معماری)

بخشی از متن :
مطالعات اقلیمی و آب و هوایی شهر تهران(معماری)
انواع طرحهای شهری
طرح جامع، طرح تفصیلی و طرح هادی از طرحهای شهری رایج در ایران میباشند که تقریباً برای همه شهرهای ایران تهیه شدهاند. علاوه بر اینها، طرحهای دیگری نیز وجود دارند که مکمل طرحهای جامع و هادی هستند و عمدتاً در دوران پس از انقلاب مطرح شدهاند. طرح آمادهسازی زمین، طرح جامع حملونقل شهری، طرح بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده، طرح جامع شهرستان، طرح جزئیات شهرسازی، طرح منطقه شهری و طرح ایجاد شهرهای جدید، نمونههایی از این نوع طرحها محسوب میشوند.
طرح جامع شهر (Master Plan)
طرحهای جامع شهری برای اولین بار در برنامه سوم عمرانی قبل از انقلاب اسلامی مطرح شدند و در دوران برنامه چهارم و عمرانی برای 20 شهر کشور طرح جامع تهیه شد. در قانون تغییرنام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی آمده است: «طرح جامع شهر عبارت است از طرح بلندمدتی که در آن نحوه استفاده از اراضی و منطقهبندی مربوط به حوزههای مسکونی، صنعتی، بازرگانی، اداری و کشاورزی و تأسیسات و تجهیزات و تسهیلات شهری و نیازمندیهای عمومی شهری، خطوط کلی ارتباطی و محل مراکز انتهای خط (ترمینال) و فرودگاهها و بنادر و سطح لازم برای ایجاد تأسیسات و تجهیزات و تسهیلات عمومی مناطق نوسازی، بهسازی و اولویتهای مربوط به آنها تعیین میشود و ضوابط و مقررات مربوط به کلیه موارد فوق و همچنین ضوابط مربوط به حفظ بنا و نماهای تاریخی و مناظر طبیعی، تهیه و تنظیم میگردد. طرح جامع شهر برحسب ضرورت قابل تجدیدنظر خواهد بود» (حجتی اشرفی، 1376).
براساس تعریف ارائه شده از طرح جامع در قانون تغییرنام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی، اهداف این طرح بهشرح زیر میباشد:
? تهیه برنامه بلندمدت شهر
? 1- مشخص نمودن نحوه استفاده از اراضی و منطقهبندی حوزههای مسکونی، صنعتی، بازرگانی، اداری و کشاورزی
2- تنظیم خطوط کلی ارتباطی و مشخص نمودن محل مراکز انتهای خطوط (ترمینالها، فرودگاهها، بنادر و غیره)
3-تخصیص سطوح لازم برای ایجاد تأسیسات و تجهیزات و تسهیلات عمومی مناطق و نوسازی و بهسازی آنها و تعیین اولویتهای آنها (حجتی اشرفی، 1376).