مقاله بررسی بحران هویت و شکاف نسلی

مقاله بررسی بحران هویت و شکاف نسلی در28صفحه قابل ویرایش
بخشی ازمتن:
چکیده
بحران هویت و شکاف نسلی
«بحران هویت» بدون شک مهمترین آسیب اجتماعی امروز ایران است که علایم آن را میتوان در کلیه روابط اجتماعی و کنشهای فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و حتی بینالمللی امروز ایران به وضوح مشاهده کرد.
اکنون دیگر تمام کارشناسان و صاحبنظران داخلی تاکید میکنند که شاخصهای بحران هویت در جامعه ایران به مرز «از هم گسیختگی اجتماعی» و «فروپاشی اجتماعی» رسیده است. تکانههای ناشی از بحران هویت را میتوان به سادگی در فروپاشی آشکار چارچوبها و پارادایمهای اخلاقی/ افزایش تصاعدی رذیلتهای اجتماعی مانند دروغ و ریاکاری/ خشونت در ارتباطات فردی/ و نهایتاً قطع ارتباط بدنه اجتماعی با نخبگان / و شکاف عظیم بین نسلی مشاهده کرد.
دلایل این بحران شدید هویت در جامعه ایران را میتوان به شرح زیر برشمرد:
1ـ جامعه ایران در 3 دهه اخیر یکی از بزرگترین تغییرات سنی را تجربه کرده و از جامعهای با متوسط سن 38 سال به جامعهای با متوسط سن 24 سال رسیده است. 70 درصد جامعه ایران اکنون زیر 30 سال و در حقیقت زادهی دوران انقلاب اسلامی هستند.
2ـ محدودیتهای شدید اجتماعی در 3 دهه اخیر باعث فراگیری نوعی «ریاکاری و دورویی اجتماعی» شده است. تقریباً اکثریت مردم ایران، در خانه و حریم شخصی خود به یک شکل و در صحن اجتماع به شکلی دیگر رفتار میکنند.
3ـ الگوهای رسمی تبلیغ شده در دهههای اخیر تضادی اساسی با نیازهای دوران بلوغ، نوجوانی، جوانی و الگوهای جذاب یک جامعه پویا داشته است. این واقعیت باعث سرگشتگی جامعه میان الگوی رسمی سختگیرانه و الگوهای ذهنی جذاب برای جامعه جوان ایران شده است.
4ـ در سه دهه اخیر عملاً میان 3 جریان یعنی «فرهنگ ایرانی»، «فرهنگ اسلامی» و «فرهنگ غربی» نوعی مجادله و تعارض در عرصه اجتماعی وجود داشته است. فرهنگ اسلامی که غالباً توسط رسانههای رسمی تبلیغ میشود همواره فرهنگ ایرانی و فرهنگ غربی را مذمت کرده و مطرود دانسته است. تلاش بخشی از حاکمیت برای مقابله با شاخصهای فرهنگ ایرانی (نظیر تلاش برای حذف عید نوروز و چهارشنبه سوری یا مقابله با مراسم بابک) باعث زیرزمینی شدن فرهنگ باستانی ایران در کلانشهرها و همچنین در خردهفرهنگهای مناطقی چون آذربایجان و کردستان شده است.